Risiko for smittespredning i danmark
For at en introduceret vektor skal kunne smitte i Danmark kræves kun at vejret tillader myggen at holde sig i live og lokalisere og bide nye værter. Hvis temperaturen er over frysepunktet er der således risiko for smitte udendørs.
I Asien spredes virus i tempererede områder. Det vides ikke om nogle af de 4-5 genotyper af Japanske Encephalitis efter introduktion kan udvikles i danske Culex arter eller andre myggearter. I Danmark er Culex myg mest talrige i sensommeren og efteråret.
Hvis Japansk Encephalitis kan spredes på samme måde i Europa som f.eks. den nært beslægtede Usutu virus vil et dansk udbrud kunne blive meget voldsomt. Udbruddet af Culex-båren Usutu i Tyskland i 2010 ramte mere end en million fugle, og der sås serokonvertering hos en tysk bloddonor.
Virus smitter også gennem orne sæd.
Danske svinebesætninger ser ud til at have få myg sammenlignet med andre besætninger. Virus opformeres i svin og hvis svin inficeres kan andre myggearter muligvis sprede smitte mellem svin og mennesker. Mennesker producerer for lidt virus til at smitte vil kunne spredes i en menneske-myg cyklus uden fugle eller svin.
Virus smitter også gennem aerosol og gennem læsioner i huden, og der kendes humane infektioner fra laboratorer og fra prøvetagning.
Det vides ikke hvordan virus overvintre i tempererede egne.