Back

Akabane/Iriki/Tinaroo

Home

Symptomer

Klinisk minder Akabane meget om Schmallenberg. Udbrud af Akabane i drægtige køer, får eller geder vil oftest medføre skader på fosteret. Inkubationstiden er få dage hvorefter virus overføres gennem placenta. Typen af fosterskaderne afhænger af tidspunktet i drægtighedsperioden hvor moderdyret inficeres. Hvis kalve inficeres tidligt i fosterstadiet (dag 76-104) ses aborter, dødfødsler og for tidligt fødte kalve. Smittes køerne senere i drægtighedsperioden (103-174) rammes musklerne af infektionen og kalvene fødes med arhtrogryposis hvor leddene på grund af nedbrudt muskelvæv er stive. Leddene kan være låst i en sådan grad at kalvene nogle gange ikke kan fødes naturligt.

Inficeres køerne sent i drægtigheden fødes kalve der kan se raske ud men som har alvorlige hjerneskader ofte med store dele af hjernen erstattet af væske, med dertil hørende blindhed, døvhed og generel mental tilbageståenhed.

En kortvarig periode med smitte kan derfor resulterer i en lang periode med misdannede nyfødte kalve.

Man være opmærksom på at kalve, der inficeres tidligt i fosterstadiet til gengæld fødes sent i epidemiens forløb, og omvendt vil kalve, der fødes relativet tidligt i epidemien typisk være blevet inficeret sent i drægtighedsperioden. Derfor ses først i en epidemi aborter og derefter kalve med stive led og til sidst kalve med vand i hjernen.

Disse tidsmæssige forskelle i morbiditet er tydeligst i kvæg, men ses med et større overlap også hos får. Morbiditeten i kvæg er størst når køerne inficeres dag 80-150 i drægtighedsperioden, men den er størst i får mellem dag 28-56.

Morbiditetesraten afhænger af stammen og kan nå op på 50 %.

I kalve, ungdyr og voksne dyr er infektionen generelt subklinisk. Men enkelte stammer af disse vira (fx Iriki) kan også give kliniske sygdom i non-immune dyr når de smittes efter fostertilstanden.

I 2000 førte et udbrud i Korea til encephalomyelitis i 30 % af køerne i fem besætninger. Et lignende udbrud sås i Japan i 2006. Typisk ses i disse tilfælde forskellige former for lammelser.

Tilbage